serowarzy rodzinni Stowarzyszenie Serowarˇw Rodzinnych - Serowarzy Rodzinni, Festiwal Czas na ser, FaceNetwork Stowarzyszenie Serowarˇw Rodzinnych - Serowarzy Rodzinni, Festiwal Czas na ser, FaceNetwork Stowarzyszenie Serowarˇw Rodzinnych - Serowarzy Rodzinni, Festiwal Czas na ser, FaceNetwork Stowarzyszenie Serowarˇw Rodzinnych - Serowarzy Rodzinni, Festiwal Czas na ser, FaceNetwork

Czas na ser

festiwal ser├│w, festiwal czas na ser, festiwal ser├│w czas na ser, festiwal ser├│w farmerskich, festiwal ser├│w tradycyjnych

 

W dniach 2-4 czerwca 2017 producenci i amatorzy tradycyjnych serów ju┼╝ siódmy raz spotkaj─ů si─Ö w Lidzbarku Warmi┼äskim na przedzamczu i dziedzi┼äcu Hotelu KRASICKI na VII Ogólnopolskim Festiwalu Serów Farmerskich i tradycyjnych. Festiwal „Czas na Ser” to ┼Ťwi─Öto serowej braci, to jedyna w Polsce impreza s┼éu┼╝─ůca odbudowie i rozwojowi tradycji serowarskiej oraz przywróceniu i promocji „zapomnianych” smaków. To miejsce spotka┼ä, wzajemnej edukacji, wymiany do┼Ťwiadcze┼ä i integracji ┼Ťrodowiska ma┼éych producentów oraz mi┼éo┼Ťników tradycyjnych serów.

Festiwal buduje pozytywny wizerunek ma┼éych wytwórców, docenia ich wysi┼éek oraz promuje walory serów farmerskich i tradycyjnych, produkowanych zgodnie ze sztuk─ů serowarsk─ů.

Pierwszy dzie┼ä przeznaczony jest dla producentów i osób g┼é─Öbiej zainteresowanych serowarstwem farmerskim i jego problemami. Planowane jest seminarium oraz ocena serów zg┼éoszonych do konkursu przez jury.. Udzia┼é w seminarium mo┼╝e wzi─ů─ç ka┼╝dy, kogo interesuj─ů technologiczne, sanitarne i prawne aspekty serowarstwa farmerskiego.

 

Pi─ůtek 2 czerwca, godz.15.00

 

Program seminarium:

 

1. Prezentacja Europejskiego Poradnika Dobrych Praktyk Higienicznych (pierwszy raz w Polsce!!!)

2. Produkcja mozzarelli w warunkach farmerskich

3. Dynamika zmian kwasowo┼Ťci podczas produkcji ró┼╝nych produktów mleczarskich

4. Znaczenie mycia i dezynfekcji jako elementu dobrej praktyki higienicznej (GHP)

5. Moja serownia.

6. Komentowana degustacja „Sery Europy”.

 

Kolejne dwa dni b─Öd─ů otwarte i skierowane do festiwalowych go┼Ťci, którzy b─Öd─ů mogli próbowa─ç i kupowa─ç ró┼╝ne polskie sery farmerskie, dost─Öpne na co dzie┼ä tylko na lokalnych rynkach. B─Ödzie tez mo┼╝liwo┼Ť─ç zakupu kilku serów francuskich.

W tym roku znów spodziewamy si─Ö wizyty serowarów litewskich.

Zainteresowani b─Öd─ů mogli uczestniczy─ç w warsztatach smaku, podczas których b─Öd─ů mogli pozna─ç sery na co dzie┼ä niedost─Öpne na polskim rynku i wzbogaci─ç swoj─ů wiedz─Ö o ich walorach i sposobach ┼é─ůczenia z innymi produktami. Pierwszy raz na warsztatach pojawi─ů si─Ö sery z Austrii.

 

Program warsztatów:

 

Sobota.

11.00 Sery i cydr, czyli jak trafnie po┼é─ůczy─ç sery i ró┼╝ne typy cydru.

12.15 Ser i oliwa, czyli jak ┼é─ůczy─ç ró┼╝ne sery i ró┼╝ne oliwy rzemie┼Ťlnicze.

13,30 Sery litewskie

15.00 Sery austriackie

 

Niedziela

10.00 Sery i cydr, czyli jak trafnie po┼é─ůczy─ç sery i ró┼╝ne typy cydru.

12.15 Sery litewskie.

13.15 Sery i pasty cytrynowe, czyli sery po nowemu.

14.30 Sery austriackie.

 

Jak zwykle, festiwalowi b─Ödzie towarzyszy─ç szereg atrakcji dla doros┼éych i dla dzieci oraz spokojna, nastrojowa festiwalowa muzyka. Ciesz─ůc si─Ö na spotkanie z Pa┼ästwem, kolejny raz zapraszamy w dniach 2-4 czerwca do Lidzbarka Warmi┼äskiego – serowej stolicy Polski!

 

Dalsze szczegó┼éy wkrótce!!!

 

Script logo